Nevzhľadný biely vodný kameň je spôsobený soľami (uhličitan vápenatý a horčík) vo vode pri pravidelnom používaní. Niekedy sa odlupuje a napriek jemnému situ pri nalievaní hrdla môže niekoľko kúskov nechtiac skončiť v pohári.
Ako často? V bežnej domácnosti s približne 3-5 ľuďmi sa čistenie odporúča po dvoch až troch týždňoch. Nie je na škodu postarať sa o kanvicu, ktorá sa už dlho nepoužíva, alebo keď sa potrebuje trochu osviežiť.
Čo čistiť? Kyselina citrónová – pridajte dve polievkové lyžice kyseliny citrónovej do pol litra vody, zmes varte a nechajte ju stáť asi 20 minút. Všetko vylejte a znova povarte v kanvici iba s čistou vodou. Potom ho môžete používať bez nežiaducich usadenín. Všetko prejde bez nepríjemného zápachu.
Citrónová šťava – potrebujete len 30 ml šťavy, ktorá musí byť zváraná v pol litri vody. Potom nechajte vodu v kanvici vychladnúť, pretože vodný kameň sa bude naďalej rozpúšťať. Potom ešte raz prevarte čistú vodu a spotrebič je vo vnútri ako nový.
zdroj: zensky.cas.sk, titulný obrázok: Pixabay.com/Engin_Akyurt