Ideálne núdzové zásoby: Tieto tri potraviny je možné skladovať desaťročia - Byvaniein.sk

Ako nám ukázala pandémia koronavírusu a teraz nám to podobným spôsobom naznačuje (energetická) kríza a následná drahosť, nezaškodí mať na sklade potraviny, ktoré sme si kúpili za „dobré“ ceny, nemusíme chodiť niekoľko rokov do obchodu a v čase (akejkoľvek) núdze nám vytiahnu tŕň z päty.

Nákup potravín vopred: čo zvážiť?

Ak si však chcete vybudovať zásoby potravín, musíte si ujasniť niekoľko vecí. Mám správny úložný priestor pre tieto potraviny? Ako sú pripravené? A ktoré sú skutočne vhodné na dlhodobé skladovanie? Najmä počas výpadku prúdu nie je nevyhnutne rozumné spoliehať sa na pomoc mrazničky. Skôr sa odporúča kuchynská skrinka v určitej vzdialenosti od sporáka a rúry, v ktorej je možné potraviny skladovať pri konštantnej teplote, odporúča webová stránka Merkur.de.

Okrem osobného vkusu sa odporúčajú aj výrobky, ktoré sa dajú pripraviť bez veľkého úsilia. Okrem toho by potraviny mali byť veľmi sýte v malých množstvách a – v absolútnej núdzi – by mali byť schopné poskytnúť dostatok kalórií. Podľa časopisu Vital sú na splnenie týchto požiadaviek vhodné tri potraviny.

Ideálne zásobovanie: Tieto tri potraviny vydržia večne

Med

Je známe, že pochádza z úľa, kde flavonoidy a peroxid vodíka zabraňujú šíreniu choroboplodných zárodkov. Tieto inhibítory potom tiež skončia v pohári s medom. Tekuté zlato, pôvodne zapečatené a uložené v tme, si môžete užívať navždy. Konzistencia a chuť sa môžu líšiť v závislosti od teploty, ale s maximálnym obsahom vody 18% je nepravdepodobné, že by sa med pokazil. Podľa Vitala vedci v Egypte našli med ako pohrebný predmet, ktorý bol jedlý aj po 3000 rokoch.

Ryža

Ako uvádza Reishunger, základné pravidlo „trvanlivosti do dvoch rokov“ už neplatí, a to vďaka zisteniam, ktoré iniciovala nemecká iniciatíva Too Good in the Trash. Ukázalo sa, že ryža, rovnako ako cestoviny a soľ, nemá dátum minimálnej trvanlivosti.“ To však neplatí pre hnedú alebo predĺženú prírodnú ryžu, pretože sa kazí rýchlejšie kvôli vyššiemu obsahu tuku. V opačnom prípade majú ryžové zrná chránené pred vzduchom a vlhkosťou veľmi dlhú trvanlivosť. Jediná nevýhoda: Ryža by sa nemala jesť surová. Aj keď môžete využiť napučiavacie vlastnosti zrna, bude potrebná horúca voda.

Strukoviny

Fazuľa, šošovica, hrášok – môžu byť sušené desaťročia. Zatiaľ čo olúpané ovocie sa môže jesť len asi šesť mesiacov, nelúpané a skladované na chladnom mieste chránenom pred svetlom takmer nepodliehajú skaze. Ale aj tu: Nevarené strukoviny by sa nemali konzumovať zo zdravotných dôvodov.

Zdroj: merkur.de. Ukážka fotky: revac film’s & photography z Pexels

Odoberať
Upozorniť
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Výška div potrebná na povolenie bočnej lišty
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :