Sprievodca údržbou zámkovej dlažby - Byvaniein.sk

Pravidelná údržba vašej zámkovej dlažby je nevyhnutná pre jej dlhú životnosť! Dodržiavanie týchto všeobecných pokynov vám pomôže udržať dlažbu krásnu a bezpečnú na dlhé roky.

Náter (Vysoko odporúčané!)

Aj keď náter nie je nevyhnutný pre novo inštalovanú alebo vyčistenú dlažbu, odborníci z odvetvia ho dôrazne odporúčajú ako najlepší spôsob na udržanie farby a minimalizovanie poškodenia a škvŕn. Utesnenie dlažby zníži prenikanie vody, škvŕn, olejov a nečistôt.

Môžete otestovať, či vaša dlažba potrebuje byť znovu utesnená tým, že na povrch kvapnete malé množstvo vody. Ak voda nevytvára kvapky a dlažba vodu absorbuje, dlažba by mala byť znovu utesnená. V spoločnosti JetWash SK s.r.o. odporúčame čistenie zámkovej dlažby a znovu utesňovanie dlažby každé 3-5 roky pre dlhú životnosť a estetický vzhľad. Odporúčame používať len priemyselné štandardné nátery zakúpené od profesionálov. Požiadajte nás o odporúčanie na základe konkrétneho výberu vašej dlažby!

Čistenie dlažby

Každodenné rozliatia by mali byť riešené čo najskôr, aby sa predišlo škvrnám. Čím dlhšie látka zostáva na povrchu dlažby, tým hlbšie môže preniknúť, čo sťažuje odstránenie prípadných škvŕn. Mnoho komerčne dostupných čistiacich prostriedkov môže uvádzať, že sú bezpečné pre dlažbu; vždy sa obráťte na výrobcu alebo inštalatéra s certifikáciou CMHA (predtým ICPI), aby ste overili bezpečnosť produktov pre vašu spevnenú plochu.

Dlažba je často zafarbená:

  • Olej – po zotretí prebytočného oleja naneste tekutý čistiaci prostriedok a nechajte ho niekoľko minút pôsobiť. Potom dlažbu umyte horúcou vodou. Použitie tlakovej umývačky sa neodporúča nikomu okrem profesionála a nemalo by sa používať, ak máte polymérový piesok.
  • Voda a rastliny – snažte sa minimalizovať postrek z kvetináčov a zavlažovačov, pretože tvrdá voda môže spôsobovať škvrny. Pravidelné prerezávanie záhradných porastov môže pomôcť predchádzať organickým škvrnám od listov, kvetov a ovocia.
  • Výkvet – biely povlak, ktorý sa niekedy objavuje na betónovej dlažbe. Nemožno ho úplne odstrániť, pretože je to prirodzený vedľajší produkt reakcie betónu s vodou. Snažte sa čo najviac minimalizovať stojacu vodu na dlažbe (napr. neustále kaluže spôsobené presýtenými kvetináčmi alebo netesnými rúrami). Existujú čistiace prostriedky špeciálne určené na výkvet, no nesprávne čistenie môže spôsobiť poškodenie a zmenu farby; obráťte sa na profesionála pre odporúčania ohľadom produktov a čistenia.

Burina a škodcovia

Utesnenie dlažby je najlepším spôsobom, ako zabrániť klíčeniu semien alebo vnikaniu hmyzu do škár medzi dlaždicami. Pravidelne kontrolujte svoju dlažbu na prítomnosť buriny a škodcov a podľa potreby ich odstraňujte.

Resetovanie a opravy

Mnohé environmentálne faktory môžu ovplyvniť integritu vašej dlažby. Pohyb pôdy, podzemné inžinierske siete, cykly zamŕzania a rozmŕzania a sadanie pôdy môžu narušiť povrch; to môže predstavovať bezpečnostné riziko, avšak také, ktoré je ľahšie riešiť pri dlažbe ako pri betóne či asfalte. Napriek tomu sa vždy odporúča, aby ste sa obrátili na inštalatéra dlažby, ak je potrebné vykonať resetovanie alebo opravy, aby sa zabezpečilo, že budú správne vykonané.

Priepustná dlažba

Priepustná dlažba je navrhnutá ekologicky s jedinečnými rozperami a širšími medzerami medzi kameňmi. To umožňuje vode prirodzene vsiaknuť do pôdy pod ňou, namiesto toho, aby odtekala po povrchu do kanalizácie alebo okolia.

Tento typ dlažby by sa mal kontrolovať častejšie než betónová dlažba, aby sa zabezpečilo, že sa v medzerách nehromadí sediment, jemné častice a iné nečistoty, ktoré by spomaľovali prenikanie vody. Rýchlosť sedimentácie sa líši v závislosti od premávky a environmentálnych faktorov; niektoré priepustné dlažby nebude potrebné čistiť niekoľko rokov, zatiaľ čo iné si budú vyžadovať častejšie čistenie dlažby. Priepustnú dlažbu by mal približne raz ročne skontrolovať odborník a vyčistiť podľa odporúčaní. Majitelia domov môžu priebežne kontrolovať, či po búrkach nezostáva na dlažbe stojatá voda; stojatá voda znamená, že je určite čas na kontrolu!

Zabezpečenie kvality

Najlepší spôsob, ako zabezpečiť dlhú životnosť vašej dlažby, je zveriť jej inštaláciu a údržbu skúseným, vyškoleným profesionálom. V zahraničí existuje certifikácia CMHA (predtým ICPI) čo je priemyselný štandard, ktorý by ste mali zvážiť pri výbere inštalatéra. Opravy (a inštalácia) vykonávané osobami bez certifikácie môžu viesť k degradácii spevnenej plochy a znížiť jej životnosť. Dlažba by mala mať životný cyklus 25 až 40 rokov, ak je správne inštalovaná a udržiavaná.

Zdroj foto: jetwash.sk

Odoberať
Upozorniť
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Výška div potrebná na povolenie bočnej lišty
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :