K letu už neodmysliteľne patria grilovačky. Ak máte záhradu, alebo aspoň terasu, usporiadať ju môžete priamo tam. Vyskúšajte niekoľko zlepšovákov, ktoré ocení každá vaša návšteva.
5 zlepšovákov pre grilovačku
Radi grilujete a chceli by ste byť pre vašu návštevu tým najlepším hostiteľom? Povýšte vaše grilovanie na novú úroveň s našimi tipmi, ako na to.
Vyberte vhodný gril
Pred samotnou kúpou grilu zvážte všetky plusy a mínusy jednotlivých modelov. Na výber totiž máte tri základné typy. Môžete dať prednosť elektrickému, plynovému, alebo grilu na uhlie. Aké majú výhody?
Elektrický gril
Elektrický gril sa vyznačuje jednoduchým ovládaním. Ľahko ho zmontujete, rýchlo sa rozpáli a pri väčšine modelov sa dá teplota individuálne nastavovať. Elektrický gril môžete využiť aj na balkóne, nakoľko šetrí miesto. Na balkóne či terase však musíte mať zavedenú elektrinu, prípadne si zadovážte predlžovačku.
Plynový gril
Výhodou plynového grilu je, že sa rozpáli najrýchlejšie, čo vám ušetrí veľa času. Jednoducho sa čistí a nemáte z neho žiadne sadze či popol. Pri jeho obsluhe však potrebujete plyn.
Gril na uhlie
Pokiaľ však ide o samotnú chuť, s prehľadom víťazí gril na uhlie. Okrem lahodnejšieho jedla poteší aj jeho výrazná vôňa. A o čom je grilovanie, ak nie o chuti a vôni jedla? Práve gril na drevené uhlie či brikety je akousi klasikou pri grilovaní. Vyrába sa v rôznych veľkostiach a tvaroch, pričom medzi obľúbené modely patrí guľový gril.
Pri guľovom grile sa jedlo pripravuje pod zatvoreným krytom, pričom prívod vzduchu, a tým aj teploty, viete regulovať pomocou vetracieho posuvníka.
Grilujte na terase
Najlepšou voľbou na grilovačku je krytá záhradná terasa, ktorá poskytne ochranu pred dažďom a vetrom. Zároveň si ju viete zariadiť podľa seba. Odporúčame väčší stôl a dostatočný počet stoličiek. Nezabudnite ani na podlahu. Pri výbere jej materiálu zvážte kvalitné terasové dosky. Ich elegantný prírodný vzhľad sa hodí do každej záhrady. Pred dažďom a škodcami ich zabezpečte ochranným impregnačným náterom.
Upozornenie: Terasové dosky pred pokladaním naolejujte zo všetkých strán. Podklad terasovej podlahy by mal dobre odvádzať vodu. Vhodné je štrkové, pieskové alebo kameninové lôžko.
Nakúpte viac jedla
Priateľov pozvite v predstihu a nezabudnite im povedať, aby pred návštevou toľko nejedli. Vy tak budete včas vedieť, koľko jedla budete potrebovať, a oni neprídu najedení. Pre istotu nakúpte aj nejaké jedlo do rezervy. Nikdy totiž neviete, s akým apetítom prídu, a hlavne jedlo sa vám za deň určite nepokazí. Na správne pripravenom grilovanom mäse či zelenine si pochutíte aj na druhý deň.
Dajte čas pahrebe
Pri grile na uhlie si dajte s prípravou samotného jedla načas. Mnoho ľudí podceňuje prípravu pahreby a začínajú s grilovaním skôr, ako by mali. Negrilujte na pahrebe, z ktorej šľahajú plamene. Vaše jedlo by mohlo prihorieť. Ideálne je grilovať, kým sú ešte uhlíky či brikety rozpálené. Pahrebu však viete urobiť aj z dreva.
Vyhnite sa nepríjemnému zápachu
Častým problémom počas grilovania je zápach v prípade, že sa jedlo nalepí na rošt a začne z neho tiecť olej do pahreby, pričom vznikajú škodlivé látky. Vyriešiť to viete pravidelným olejovaním roštu. Vezmite starú utierku, namočte ju do oleja a v prípade potreby ňou naneste olej na rošt. Predídete tak pripálenému jedlu a nepríjemnému zápachu.
Aké vychytávky používate pri grilovaní vy?
Ako ste na tom s grilovaním? Grilujete radi a často? Podeľte sa s nami o vaše tipy a triky, ako na dokonalú grilovačku.